Over EPS

Wat is EPS?

Expandeerbaar Polystyreen (EPS) is een kunststof met een aantal unieke eigenschappen.

EPS bestaat voor 98% uit lucht, het heeft een uitstekende isolatiewaarde, het is licht van gewicht maar toch vormvast. In tegenstelling tot andere isolatiematerialen heeft EPS bovendien een minimale wateropname.

♻️ 100% recyclebaar

Daarnaast is EPS makkelijk en veilig te verwerken, duurzaam en ook nog eens volledig recyclebaar. Op deze manier levert EPS een uitstekende bijdrage om de CO₂ emissie verder te reduceren.

Toepassingsgebieden

Bovenstaande unieke eigenschappen heeft EPS in een aantal decennia succesvol gemaakt als grondstof in tal van producten en toepassingen. Hierbij moet worden gedacht aan toepassingen in de bouw en constructie industrie, verpakkingsindustrie, tuinbouw en de grond-, weg- en waterbouw, etc.

Hoe wordt EPS gemaakt?

Het EPS granulaat wordt bij Unipol in een suspensie polymerisatie proces gemaakt.

Styreen wordt in een reactor na toevoeging van pentaan, water en andere chemicaliën, onder continue roeren in een polymerisatieproces omgezet tot kleine korrels EPS (Expandeerbaar Polystyreen) granulaat. Dit granulaat wordt vervolgens gedroogd, gezeefd en tot slot voorzien van een coating.

Voorschuimen

Het EPS granulaat wordt bij de verwerkers van geëxpandeerde polystyreenproducten met behulp van stoom verhit. Het aanwezige pentaan komt vrij en zorgt er voor dat het EPS granulaat uitzet tot losse opgeschuimde EPS korrels die in grootte tot 50 maal hun oorspronkelijke volume aannemen. De uitstekende isolatiewaarde van EPS is te danken aan het feit dat alle opgeschuimde EPS korrels een gesloten fijne celstructuur hebben waarin lucht zit opgesloten, wel tot 98% van het totale volume.

Naschuimen

In deze fase worden de losse opgeschuimde EPS korrels met stoom en onder druk in een matrijs aan elkaar gesmolten tot een homogeen EPS eindproduct.

Bekijk video ‘How it’s made’

Bekijk een aflevering van Discovery Channels ‘How it’s made’ waarin het productieproces van EPS wordt uitgelegd.

Bekijk video

airpop®, de nieuwe naam voor EPS

Geëxpandeerd Polystyreen is een gevestigd materiaal in Europa en kent vele namen in de landen waar het wordt gebruikt. De EPS-industrie introduceert nu een gemeenschappelijke Europese naam voor EPS: airpop® engineered air.

Waarom een nieuwe naam geven aan een internationaal gevestigd materiaal zoals EPS? Simpelweg omdat de naam airpop® precies aangeeft waar het materiaal van is gemaakt: lucht. Veel lucht. 98% lucht, om precies te zijn. Slechts een klein deel is gemaakt van een polymeer materiaal te vergroten tot 50 keer van haar eigen volume.

airpop® beschermt wat beschermd moet worden: de hoofden van uw kinderen, tv-toestellen, verse vis en duizenden andere producten. airpop® biedt gemakkelijk duurzame en betaalbare bouw en isolatie toepassingen door het laag houden van de materiële kosten, het gewicht, de CO2-uitstoot en de stookkosten.

De airpop® campagne is een gezamenlijk initiatief van EUMEPS (de Europese producenten van EPS), Europese airpop® verwerkers, hun nationale EPS Verenigingen en van de Europese EPS producenten van grondstoffen.

Bekijk airpop website